Hogere omzet in 2021 voor Nederlandse horeca- en retailondernemers

Hogere omzet in 2021 voor Nederlandse horeca- en retailondernemers

januari 13, 2022 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Ondanks een uitdagend jaar met restricties, lockdowns en aanhoudende beperkingen, steeg het bruto transactievolume van Nederlandse horeca- en retailondernemers in 2021 met 44 procent ten opzichte van 2020.

Lightspeed (NYSE: LSPD) (TSX: LSPD), het complete ondernemersplatform waarmee ondernemingen kunnen vereenvoudigen, opschalen en uitzonderlijke gastervaringen kunnen bieden, heeft vandaag nieuwe gegevens vrijgegeven waarin het bruto transactievolume (BTV) wordt vergeleken van Nederlandse Lightspeed-klanten in de periode van 1 januari tot en met 31 december in zowel 2020 als 2021.

Terwijl de wereldwijde retail- en horecaverkopen in 2021 naar schatting met respectievelijk 7 procent en 19 procent zijn gestegen, hebben Nederlandse Lightspeed-klanten een significante jaar-op-jaar groei geregistreerd die ruim boven deze schattingen ligt.

Opvallende groei voor de horecasector ondanks lockdown in 2021
Research and Markets voorspelde een wereldwijde groei van 19 procent in 2021 voor de horeca, maar Lightspeed horeca-ondernemers in Nederland hebben die schatting ruim overschreden in Same-Store BTV-groei op jaarbasis. Hun bruto transactievolume steeg in 2021 met 24 procent ten opzichte van 2020. Binnen de horecasector registreerden de volgende horecasegmenten de grootste stijgingen:
• Nachtclubs: 102%
• Fine dining restaurants: 85%
• Eetcafés: 32%
• Bars & cafés: 19%

Opvallend zijn de stijgingen bij fine dining restaurants en nachtclubs. Naast cafés en bars werden deze segmenten het hardst getroffen door de beperkingen van de lockdowns, aangezien ze over minder bezorg- en afhaalopties beschikken dan restaurants en eetcafés.

Nederlandse retailsector stuwt vooruit
In 2021 is het bruto transactievolume van de Nederlandse Lightspeed retailondernemers met 52 procent gestegen ten opzichte van 2020. Ook binnen de Nederlandse retailsector registreerden bepaalde segmenten uitzonderlijke stijgingen:
• Sport- en outdoorartikelen: 71%
• Huis & Tuin: 69%
• Kleding: 49%
• Elektronica: 46%
• Cadeaus en souvenirs: 21%

Grote groei in regionale retailverkopen wereldwijd
Na een jaar van lockdowns en restricties waar sommige regio’s harder zijn getroffen dan andere, is de retailsector in Europa en APAC het snelst hersteld. Wereldwijd kenden de volgende regio’s de sterkste jaar-op-jaar groei in bruto transactievolume in de retailsector:
• Europa: 49%
• APAC: 44%
• Noord Amerika: 30%
• Zuid Amerika: 20%

“Het is ontzettend geruststellend en inspirerend om te zien dat onze klanten in een uitdagend jaar zulke positieve cijfers hebben geboekt, ondanks de aanhoudende onzekerheid en beperkingen die de pandemie ons blijft opleggen,” zegt Lightspeed President, JP Chauvet. “Een stijging in bruto transactievolume is voor ons een bewijs van de veerkracht en vindingrijkheid van onze ondernemers, en we zijn vereerd dat Lightspeed daaraan heeft kunnen bijdragen. De snel groeiende acceptatie en implementatie van nieuwe technologieën zoals cloud-gebaseerde kassasystemen, omnichannel-distributie, contactloze betalingen en online bestellen, heeft zonder twijfel een cruciale rol gespeeld in deze groei. We zijn benieuwd om te zien hoe deze ontwikkelingen Lightspeed en onze klanten in 2022 verder helpen groeien.”