Hulplijn voor mensen met coronaschulden

Hulplijn voor mensen met coronaschulden

februari 26, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen
Op donderdag 4 maart opent ex-cafébaas en Statenlid van de Provincie Noord-Holland Sandra Doevendans het eerste Geldstresscafé van Nederland voor mensen die kampen met coronaschulden. Zij wil hiermee het taboe op geldproblemen doorbreken en tips geven om uit de geldzorgen te komen en blijven. Het café is online en gratis. 

Het aantal mensen met geldproblemen neemt door de coronacrisis fors toe. Ruim 1 op de 5 Nederlandse huishoudens heeft geldzorgen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag loopt dit zelfs op naar ruim 1 op de 3 mensen. Volgens Sandra Doevendans is dit nog maar het topje van de ijsberg. “Mensen durven niet over hun geldzorgen te praten”, zegt ze. “Daarom duurt het gemiddeld vijf jaar voordat ze hulp zoeken.”

Anoniem meeluisteren

Het Geldstresscafé is bedoeld om mensen met schulden over hun geldzorgen te laten praten met ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Om de drempel laag te houden kun je ook anoniem meeluisteren”, zegt Sandra. “Ik geloof in lotgenotencontact. Mensen herkennen zich in elkaar waardoor ze makkelijker over hun geldzorgen praten. Ze zijn ineens niet meer ‘de enige’.” Zelf belandde Doevendans als café-eigenaar 12 jaar in de schulden. Sinds drie jaar heeft ze een schone lei. 

Hulp

“Geldstress heeft een grote impact op je gezondheid”, zegt Sandra Doevendans. “Mensen krijgen lichamelijke klachten, slapen slecht en kunnen zelfs in een burnout of depressie belanden.” De ex-cafébaas en politica opent het Geldstresscafé in samenwerking met sociaal financieel hulpverlener Jitta Slotboom. “Met dit café hoop ik dat mensen het taboe sneller laten varen en steun vinden bij elkaar. Er moet meer begrip komen komen voor mensen met geldzorgen. Pas dan wordt de schaamte minder en durven mensen ook eerder hulp te zoeken.”

Aanmelden

Het online Geldstresscafé start op donderdag 4 maart datum om 20.00 uur en duurt een uur. Aanmelden is gratis en kan via www.geldstresscafe.nl. Sandra Doevendans is Statenlid van de provincie Noord-Holland. Begin dit jaar verscheen haar boek Schone Lei, een praktische handleiding over hoe je het beste omgaat met schulden.