Koopwoningen 6,6 procent duurder in februari

Koopwoningen 6,6 procent duurder in februari

maart 21, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Bestaande koopwoningen waren in februari 6,6 procent duurder dan in februari 2019. Deze prijsstijging is wat hoger dan in de voorgaande maand. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

 De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.Bron: CBS, Kadaster

Stijgende trend prijzen koopwoningen

Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In februari 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in februari 44,5 procent hoger.

Bijna evenveel bestaande koopwoningen verkocht in februari

Het Kadaster maakte bekend dat het in februari 15 427 verkochte woningen registreerde. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn 32 952 woningen verkocht, bijna 8 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 april beschikbaar.

In de cijfers over de verslagmaand februari zijn de gebeurtenissen rondom het coronavirus nog niet zichtbaar.

Bronnen

Relevante links