Modder op de weg? Pas op!

Modder op de weg? Pas op!

oktober 14, 2022 0 Door Redactie: Henk van Antwerpen

In de oogsttijd en de natte herfstmaanden zorgt klei, die van landbouw- en loonwerkvoertuigen afkomt, voor verraderlijk gladde wegen. Dit kan leiden tot verkeersongevallen. We willen onveilige situaties op de weg voorkomen, daarom verzoeken we agrariërs de weg schoon en veilig houden.

Tijdens de natte herfstmaanden vallen niet alleen de bladeren van de bomen, maar ook laten landbouwvoertuigen modder achter op de weg. Dit zorgt voor gladde wegen. De gladheid die ontstaat, is gevaarlijk en leidt tot verkeersongevallen, soms met ernstige afloop.

Agrariërs, telers en loonbedrijven zijn verplicht de wegen schoon te houden. Veel agrariërs en telers doen dit ook. Ze zijn zich bewust van de regels die gelden rondom het schoon en veilig houden van de weg. Zo plaatsen zij waarschuwingsborden plaatsen de kans op modder op de weg aanwezig is. Deze borden zijn belangrijk om verkeersongevallen te voorkomen.

Ziet u vervuiling op de weg, meldt dit dan bij Avri. Zij gaat dan in gesprek met de agrariër om de vervuiling op te ruimen. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot handhaving en een boete. Wanneer de agrariër met zijn modder ongevallen veroorzaakt, kan hij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Pieter Neven, wethouder openbare ruimte: “Het is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen dat er modder op de weg komt. Door als agrariër zelf de weg schoon te maken, voorkomen we verkeersongevallen. Zo kan iedereen veilig gebruikmaken van de weg.”

Wanneer de weg niet of onvoldoende schoongemaakt is, zijn de kosten hiervan voor de vervuiler. Wat de regels precies zijn en waarop agrariërs, telers en loonbedrijven dienen te letten is terug te vinden in de informatiefolder ‘Modder op de weg’. Deze folder is te vinden op www.buren.nl/modderopdeweg