Nieuw boek Adembenemend wint Damsté-Terpstra prijs

Nieuw boek Adembenemend wint Damsté-Terpstra prijs

juni 5, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Het boek Adembenemend heeft de Damsté-Terpstra prijs gewonnen. Auteurs Miriam Helsper en Yolande Kylstra ontvingen de prijs uit handen van de voorzitter van het fonds Mark Pertijs. Het Damsté-Terpstra Fonds heeft tot doel de kwaliteit van logopedische zorg te helpen bevorderen en heeft deze prijs in het leven geroepen om logopedisten te stimuleren in het verwezenlijken van eigen initiatieven op het gebied van praktische en preventieve logopedie. Dit praktische boek gericht op adem, spreken en stem aluit daar perfect bij aan en won daarom deze prijs die bestaat uit een bedrag van € 1.000,-

Adembenemend
Wie kent het niet? Een brok in de keel, kikker in de keel, iets beneemt je de adem, de adem stokt. Op het moment dat je niet meer vrijuit kunt ademen blokkeert je stem of het spreken. Je slaat dicht of rent het liefst weg. Hoe werkt spanning op de adem, het spreken, zingen en musiceren? Dit heldere boek geeft compact uitleg over de samenhang van het ademen met spanning, hoe de adem werkt onder spanning, wanneer je blokkeert en wat je dan het beste kunt doen.

Zelfvertrouwen
Adembenemend staat vol praktische oefeningen en tips, zodat je snel en vol zelfvertrouwen aan de slag kunt met vrijuit spreken, ontspannen presenteren, musiceren en acteren. Het is geschreven voor iedereen met klachten zoals: stemklachten, heesheid, pijn of blokkade of vaag gevoel in de keel, slikklachten, spanningsgevoel in de keel, stotteren, onverstaanbaar spreken, podiumangst, spreekangst, overmatig boeren, hikken, (ver)slikken en hoesten.

Van de auteurs van dit prijswinnende boek verschijnt dit najaar een (online)training voor hogescholen en andere geïnteresseerden op het gebied van adem en spreken, stemgeven, presenteren.

Miriam Helsper is na haar studie logopedie in 1996 gestart als praktijkhouder en logopedist bij Logopediepraktijk Odijk-Bunnik. Zij is specialist op het gebied van adem, stem, stotteren en presentatiecoaching. Tijdens en na haar studie kwam zij in aanraking met haptonomie, (dru) yoga, ademtherapie Methode Van Dixhoorn, mindfulness en andere technieken waarbij het ademen een basale rol speelt. Sinds 2002 is zij ook werkzaam als docent Presentatietechniek bij IVA Driebergen Business School.

Yolande Kylstra werkt sinds 1986 als logopedist in haar eigen praktijk. Daarnaast deed zij verschillende opleidingen op het gebied van adem, stem en ontspanning. Jaren werkte zij als allround logopedist en yogadocent. De logopedie- en de yogapraktijk groeiden steeds meer naar elkaar toe en werden in 2011 samengevoegd onder de naam Adempunt. Sindsdien richt zij zich uitsluitend op adem, stem en ontspanning.