Oer-Hollandse boeken op kinderpostzegels 2019

Oer-Hollandse boeken op kinderpostzegels 2019

juni 13, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Wie is niet opgegroeid met boeken als Kruimeltje, de Kameleon of Pietje Bell?

De hoofdpersonen uit de kinderboeken Dik Trom, Kruimeltje, de Kameleon, de Drieling en Pietje Bell zijn dit jaar te zien op de kinderpostzegels. Volgens Stichting Kinderpostzegels staan de kinderboeken als niets anders dicht bij de belevingswereld van een kind en wekken deze avonturenboeken waar we allemaal mee zijn opgegroeid een gevoel van nostalgie op. Een goed gevoel over een tijd waarin de jeugd zo ongecompliceerd en veilig leek. Helaas kennen veel kinderen die in de daklozenopvang zitten dit gevoel niet en dat is precies waar de Kinderpostzegelactie zich dit jaar voor inzet.

Elk jaar koppelt Kinderpostzegels een actueel maatschappelijk probleem aan de actie. “Dit jaar richten we ons op de 8.500 kinderen die in Nederland in een opvang zitten”, zegt Jeroen den Tex, directeur van Stichting Kinderpostzegels. “Onze droom is dat geen enkel kind in Nederland meer naar een daklozenopvang of ‘blijf-van-mijn-lijfhuis’ hoeft. Tot het zover is, wil Kinderpostzegels ervoor zorgen dat ze zich er beter thuis voelen en dat er goede begeleiding voor ze is.”

Op woensdag 25 september start de Kinderpostzegelweek en gaan basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 voor het 71ste jaar op rij langs de deuren om verschillende producten – waaronder postzegels – te verkopen.

Dichtbij ieder kind
Er wonen elk jaar meer dan 4.000 kinderen in een tehuis voor daklozen en ruim 4.500 kinderen verblijven met hun moeder, broertjes en zusjes in een vrouwenopvang. Dat betekent dat heel veel kinderen uit hun eigen huis hebben moeten vluchten vanwege huiselijk geweld of financiële problemen. Veel opvanglocaties zijn niet gemaakt voor kinderen. De begeleiding in de opvang is gericht op de volwassenen.

Voor de kinderen is meestal te weinig aandacht. Ze hebben er geen eigen kamer en geen privacy, er is meestal geen speelgoed, ze mogen vaak hun vriendjes niet meenemen en ook niet zonder toezicht buiten spelen.