10 redenen om azijn in de was te gebruiken

10 redenen om azijn in de was te gebruiken

augustus 2, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Het gebruik van goedkope gedistilleerde witte azijn in wasgoed zal kleding witter, helderder maken, geur verminderen en kleding zachter maken zonder agressieve chemicaliën. Azijn is veilig te gebruiken in zowel standaard als zeer efficiënte wasmachines en is gunstig voor septic tanks en het milieu.

Alle soorten azijn bevatten azijnzuur dat geurtjes in je was opheldert, verzacht en doodt. Ciderazijn wordt gemaakt van appelsap en heeft een zuurgraad van vijf tot zes procent. Het is geel of goudbruin van kleur.

Gedestilleerde of witte azijn wordt geproduceerd door de tweede gisting van verdunde gedistilleerde alcohol. De alcohol kan worden gemaakt van graan of het zetmeel van maïs, aardappelen, rijst of gerst. Gedestilleerde azijn is meestal minder zuur dan ciderazijn en varieert van vier tot zeven procent zuurgraad. Het kan ook worden gelabeld als schoonmaakazijn, maar kan worden gebruikt in wasgoed.

Kies bij het kopen van azijn voor gebruik in de was, gedistilleerde witte azijn. Het bevat geen tannines (natuurlijke plantaardige kleurstoffen) die kleding kunnen bevlekken en het is goedkoper. Als u ciderazijn moet gebruiken, gebruik dan minder en verdun het met water voordat u het rechtstreeks op kleding giet.

Top 10 toepassingen voor azijn in wasgoed
Fleur en wit kleren op
witwassen van witte kleding
Het azijnzuur in gedistilleerde witte azijn is zo mild dat het de wasbare stoffen niet schaadt; toch is het sterk genoeg om resten (alkaliën) op te lossen die zijn achtergelaten door zeep en wasmiddelen. Als u slechts een halve kop azijn aan de laatste spoeling toevoegt, krijgt u helderdere, duidelijkere kleuren. Voeg de gedistilleerde witte azijn toe aan de wasverzachter of voeg de azijn handmatig toe aan het begin van de spoelcyclus.

370

Het milde azijnzuur in azijn werkt ook als witmaker en witmaker voor grijze, groezelige kleding. Om witte sokken en groezelige vaatdoeken weer wit te krijgen, voeg je een kopje witte gedistilleerde azijn toe aan een grote pan met water. Verwarm tot koken en voeg de groezelige items toe. Laat ze een nachtje weken en was dan zoals gewoonlijk. Deze methode mag alleen worden gebruikt op 100 procent katoenen stof.

Verban schimmelgeur
Het achterlaten van natte handdoeken in een wasmand of een lading natte kleding in de wasmachine kan schimmelgroei en een muffe geur veroorzaken. Om alles fris te laten ruiken, vult u de wasmachine met heet water, voegt u twee kopjes gedistilleerde witte azijn toe en voert u een volledige wascyclus uit. Voer een tweede volledige cyclus uit met toegevoegd wasmiddel.

Dit werkt goed voor kleine hoeveelheden schimmel- en zure geuren. Voor grotere schimmelproblemen en vlekken moet u een agressievere behandeling gebruiken.

Natuurlijk verzachten stoffen
Als je het idee van het gebruik van sterk geurende commerciële wasverzachters niet leuk vindt, maar wel zachtere kleding wilt, werkt gedestilleerde witte azijn als een natuurlijke wasverzachter en laat geen residu achter op wasgoed. Voeg gewoon een halve kop toe aan de laatste spoelcyclus.

Als je van een lichte geur houdt, voeg dan een paar druppels etherische olie zoals lavendel toe aan de fles azijn.

Commerciële wasverzachters verstoren de brandvertragende eigenschappen van kinderkleding, vooral pyjama’s, en mogen nooit worden gebruikt voor hun was. Gedistilleerde witte azijn is veilig en hypoallergeen voor alle kinderkleding.

Pluis en haar van huisdieren verminderen
Pluis en haar van huisdieren verminderen met azijn
Charles Maraia / Getty Images
Slechts een halve kop witte gedistilleerde azijn in de spoelcyclus helpt voorkomen dat pluisjes en haren van huisdieren aan kleding blijven kleven.

Het helpt ook om overtollig pluisjes te verwijderen als je per ongeluk iets donkers hebt gewassen met wat pluizende handdoeken.

Bestrijd okselgeur
Vul een spuitfles met onverdunde gedistilleerde witte azijn en bewaar deze in de wasruimte om transpiratiegeur en vlekken op wasbare kleding te verwijderen. Spuit de azijn direct op de stof aan de binnenkant van de oksels en laat het minstens tien minuten inwerken voordat je het kledingstuk in de wasmachine gooit. Als de stof voor het wassen stijf aanvoelt, gebruik dan een zachte borstel om de resten op te breken. De azijn helpt bij het doorsnijden van resterende deodorant die op kleding is achtergebleven en voorkomt vergeling van de oksels.

Wis zoomlijnmarkeringen met azijn
Kinderen lijken van de ene op de andere dag te groeien en broekzomen moeten in de steek worden gelaten, wat vaak een spoor achterlaat.

Bevochtig een witte doek met gedistilleerde witte azijn, leg deze onder de stof en druk op om de kleine gaatjes die langs een naad of zoom zijn achtergebleven, te verwijderen wanneer een kledingstuk wordt veranderd. Selecteer de juiste strijktemperatuur en gebruik een persdoek op de stof om schroeien te voorkomen.

Houd donkere kleding donker
azijn kan helpen om donkere stoffen er goed uit te laten zien

Weg met rookgeuren
verwijder rookgeur in kleding.
Als je wasbare kleding naar geur van sigaretten- of sigarenrook ruikt, voeg dan een half kopje gedestilleerde witte azijn toe aan het wasprogramma. Voor kleding en meubels die alleen chemisch zijn gereinigd, zoals kussens en gordijnen, vult u de badkuip met zeer heet water en voegt u een kopje azijn toe. Hang de kleding of stof boven het stomende water en sluit de deur zodat de stoom de vezels kan binnendringen.

Gedestilleerde witte azijn is ook effectief bij het verwijderen van zware rookgeuren in de lucht na een keuken of ander klein huishoudelijk vuur.

Maak uw wasmachine schoon
Een schone wasmachine staat gelijk aan schoner wasgoed. Zeepresten en minerale afzettingen kunnen zich ophopen in de slangen van uw wasmachine, wat de waterstroom en prestaties belemmert. Verwijder vier keer per jaar zeepresten en reinig de slangen door een volledige wascyclus uit te voeren terwijl de wasmachine leeg is met heet water en twee kopjes gedistilleerde witte azijn.

Als u automatische wasmiddel- of wasverzachter-dispensers heeft, plaats dan gedistilleerde witte azijn in de dispensers om eventuele opeenhoping van resten op te lossen die de prestaties kunnen belemmeren.

Gebruik azijn om vaker schoon te maken om een ​​voorlader-wasmachine met muffe geuren op te frissen.

Maak je strijkijzer schoon
een strijkijzer schoonmaken met azijn
Minerale afzettingen kunnen de stoomopeningen en sproeiers van een strijkijzer verstoppen. Om een ​​strijkijzer schoon te maken en die afzettingen te verwijderen, vult u de waterkamer met een oplossing van gelijke delen gedistilleerde witte azijn en gedestilleerd water. Zet het strijkijzer rechtop op een hittebestendig oppervlak en laat het ongeveer vijf minuten stomen.

Als het strijkijzer is afgekoeld, spoel je de tank met gedestilleerd water. Vul het strijkijzer opnieuw en schud water door de ventilatieopeningen op een oude doek. Strijk ten slotte een oude doek enkele minuten om eventuele resten te verwijderen voordat u verder gaat met het strijken van draagbare kledingstukken.

Om schroeiplekken van de voorkant van een strijkijzer te verwijderen, wrijft u met een pasta van gelijke delen gedistilleerde witte azijn en zout. Werk af door het voorpaneel af te vegen met een doek die is bevochtigd met gedestilleerde witte azijn van volledige sterkte.