2022 World Series of Darts Finals

2022 World Series of Darts Finals

april 10, 2022 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

De Jack’s World Series of Darts Finals 2022 vinden plaats van 16-18 september in de AFAS Live, Amsterdam. Het toernooi zal 24 van ‘s werelds topsterren in actie zien, waaronder spelers van de World Series-evenementen van het jaar over de hele wereld.

DE GESCHIEDENIS VAN DARTS
darts geschiedenis In het begin spotten de meeste echte sportfans met het idee van darten. Voor velen was dit slechts een tijdverdrijf en geen sport in de echte zin van het woord. Darten was iets dat je speelde om te lachen en niet een spel dat iemand te serieus nam.

Er waren in die begindagen enkele professionele toernooien, hoewel het feit dat het eerste Wereldkampioenschap pas in de jaren zeventig plaatsvond, eerder ons punt illustreert. Fast forward over 40 jaar echter, en alles is veranderd!

GROTE ZAKEN
Tegenwoordig vindt er in de meeste weekenden van het jaar een professioneel darttoernooi plaats. Honderdduizenden ponden worden ingezet als prijzengeld voor de grote evenementen en sommige van de betrokken spelers zijn internationale sterren.

Michael Van Gerwen won begin 2019 zijn derde wereldkampioenschap en is op dit moment veruit de grootste darter. De Nederlander grijpt voort op de erfenis van Phil Taylor die de beste darter ooit was. Teruggaand in de geschiedenis kunnen we Eric Bristow, Jocky Wilson, John Lowe en anderen prijzen voor het mainstream maken van darts. Tegenwoordig wordt Van Gerwen vergezeld door Peter Wright, Gary Anderson en Rob Cross als de giganten van het spel.

Darten is groter dan het ooit is geweest, maar het groeit nog steeds, maar hoe zijn we op dit punt gekomen?

OUDE GESCHIEDENIS
Ruw vervaardigde darts werden al eeuwenlang gebruikt in oude oorlogsvoering voordat ze werden omgezet in de elementaire vorm van het spel dat uiteindelijk de sport werd zoals we die kennen. De kunst van het gooien van een pijl naar een doel is daarom al vele decennia bij ons, maar in de 19e eeuw zijn we overgegaan van menselijke doelen en begonnen we een dartbord te gebruiken.

Vroege dartspellen zijn ontstaan ​​in pubs in het Verenigd Koninkrijk: het was in die tijd een bekende locatie en jarenlang stond het spel synoniem voor pubs en bars in het hele land. Men was van mening dat ruwe vroege versies van het spel het afvuren van darts op een doelwit via een blaaspijp inhielden. Het was waarschijnlijk een minder dan wetenschappelijke sport, dus na verloop van tijd werd de blaaspijp gedumpt ten gunste van werphanden die veel betrouwbaarder waren.

De sport ging door en de volgende grote ontwikkeling kwam in 1896 toen het conventionele dartbord werd uitgevonden. Gebouwd door een timmerman genaamd Brian Gamlin, volgt het bord het nummeringssysteem dat we vandaag kennen, hoewel er geen dubbele of driedubbele waren. De 20-sectie werd bovenaan geplaatst, maar de roos bestond wel en dit was het hoogst scorende deel van het bord.

In de moderne tijd hebben we nog steeds keuze uit dartborden. De ‘Yorkshire Board’ heeft dubbele maar geen driedubbele en wordt nog steeds gebruikt in sommige pubs in dat deel van het VK. Het bord dat wordt gebruikt voor conventionele darts is echter het bord dat wordt gebruikt in alle professionele toernooien. Er zijn doubles, trebles, een binnen- en buitenstier en alle nummers volgen het herkende patroon met 20 bovenaan.

Het bleef populair, maar hoe kwamen darts, in tegenstelling tot andere pub-activiteiten zoals kegelen en shove ha’penny, de wijde wereld in en op onze tv-schermen?

PROGRESSIE
In het begin van de twintigste eeuw werden belangrijkere uitvindingen gedaan, zoals de dartvlucht en de oche. Deze waren belangrijk met betrekking tot de ontwikkeling van darts, maar we waren nog ver verwijderd van het zien van de game uit pubs en naar een professionele omgeving.

Twee wereldoorlogen in de eerste helft van de twintigste eeuw zagen de professionele sport tot stilstand komen, maar tussen die twee conflicten begon het professionele spel te groeien. Het eerste bestuursorgaan van de sport werd opgericht als de National Darts Association (NDA), en begon in 1924. Drie jaar later sponsorde een populaire Britse nationale krant een pro-toernooi, dus in 1927 zagen we de geboorte van de News of the World Individual Darts Kampioenschap.

De NDA had de spelregels gestandaardiseerd, terwijl de sponsoring van News of the World hielp om meer spelers aan te trekken voor darten. Dat eerste toernooi was beperkt tot spelers uit de Metropolitan Area van Londen, maar in 1930 was het veld uitgebreid tot het grootste deel van Engeland.

In 1939 schreven maar liefst 280.000 spelers hun naam in voor de News of the World-competitie voordat de oorlog begon en de groei van darts belemmerde.

DE NA OORLOGSE JAREN
bdoDarts bleef tussen 1939 en 1945 op een meer sociale basis worden gespeeld, maar het News of the World-toernooi keerde pas in 1947 terug. Tegen die tijd was er een tweede wedstrijd begonnen, gesponsord door de krant People, maar de National Darts Association hergroepeerde zich niet . Na verloop van tijd zag darts een nieuw bestuursorgaan met de komst van de National Darts Association of Great Britain (NDAGB), en de vooroorlogse shoots begonnen opnieuw te groeien.

Die shoots begonnen pas echt tot bloei te komen toen de tv kwam en interesse begon te krijgen. In het begin van de jaren zestig waren de vooruitzichten voor de sport zeer positief, maar de komst van de televisie bracht darts van buiten de periferie en in miljoenen huizen. 1962 was het jaar van het allereerste tv-darttoernooi dat op televisie werd uitgezonden toen de regionale omroep Westward het VK de Westward TV Invitational gaf.

Destijds was er geen Wereldkampioenschap darts, dus de al lang bestaande News of the World-competitie werd algemeen beschouwd als de meest prestigieuze in het spel.

De tv-dekking bleef echter toenemen en na verloop van tijd verhuisde de sport van de regionale televisie naar de mainstream. ITV begon het News of the World-toernooi op te pikken en toen de Wereldkampioenschappen uiteindelijk in 1978 begonnen, begon de BBC het op te merken.

Het hielp dat er in die tijd een groot aantal personages betrokken waren bij darten en velen van hen werden bekende namen. Leighton Rees maakte al vroeg indruk in die wereldkampioenschappen en op hun beurt begonnen Eric Bristow en Jocky Wilson een grote en blijvende rivaliteit. Phil Taylor begon ook op te duiken en de man die bekend staat als The Power, zou de beste werper aller tijden worden.

Met de oprichting van de British Darts Organization (BDO) in 1973, kreeg de sport zijn grootste boost ooit, maar er waren wat problemen in het verschiet. In 1982 waren er slechts vier terrestrische tv-zenders beschikbaar in het VK en terwijl de organisatoren probeerden dingen naar een wereldwijd publiek te brengen, waren ze gefrustreerd door een gebrek aan mogelijke blootstelling. Alleen de grote darttoernooien werden op televisie uitgezonden en om de sport verder te ontwikkelen, moesten er dingen veranderen.

TESTTIJDEN
Tegenwoordig zullen commentatoren over het spel vaak verwijzen naar de ‘beruchte splitsing in darts’. Bewegingen in dit opzicht begonnen in het begin van de jaren negentig toen de topspelers meer bekendheid en grotere geldelijke beloningen zochten voor hun inspanningen op de oche.

Om dit volledig te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1973 toen de British Darts Organization (BDO) werd opgericht. Nu de sport in opkomst is en de tv-bedrijven belangstelling begonnen te krijgen, werd de BDO opgericht met het oog op de groei van het spel en het zorgen voor zijn spelers op het circuit. Vijf jaar later vond het allereerste BDO Wereldkampioenschap plaats en vanaf dit punt begon het spel zich op te bouwen.

TV-dekking was destijds beperkt tot drie terrestrische kanalen in het VK en hoewel de Wereldkampioenschappen werden opgepikt door de netwerken, werden de meeste kleine toernooien genegeerd. Vanaf de tweede helft van de jaren tachtig begonnen de satellietomroepen hun draai te vinden en begonnen darts, samen met andere sporten, het potentieel te ontdekken. Met meerdere kanalen beschikbaar, konden Sky en anderen veel meer bekendheid bieden en ze wisten dat ze een publiek konden opbouwen dat alle grote darttoernooien over de hele wereld zou willen zien.

Dienovereenkomstig zag de BDO in 1992 een splitsing in de sport en werd een nieuwe federatie gevormd. Aanvankelijk bekend als de World Darts Council, werd het al snel omgedoopt tot de Professional Darts Corporation (PDC). Tot op de dag van vandaag zitten de BDO en de PDC naast elkaar in een door de jaren heen zeer ongemakkelijke situatie.

Over het algemeen trekken de beste spelers in het spel naar de PDC, omdat hier de grootste toernooien en het grootste prijzengeld te vinden zijn.

De BDO kan echter nog steeds bogen op een groot toernooi en hun versie van het Wereldkampioenschap gaat nu elk jaar in de tweede week van januari van start. Dit volgt direct op het PDC-toernooi dat de feestelijke tv-programma’s domineert en eindigt met de finale op nieuwjaarsdag.

Er zijn stappen om nauwere banden met de BDO en PDC te smeden, maar voorlopig bestaan ​​de twee afzonderlijke organisaties naast de beste spelers die uiteindelijk op zoek zijn naar een carrière bij de Professional Darts Corporation.

DE TOEKOMST DARTEN
pdcHet bouwen van bruggen tussen de BDO en de PDC zal de komende jaren boeiend zijn om te volgen, maar wat er ook gebeurt, de toekomst van het darten is verzekerd. Het PDC Wereldkampioenschap wordt nog steeds beschouwd als het hoogtepunt van het spel, maar dit is nu de drukste periode in de geschiedenis van de sport.

Sinds het einde van de jaren 70 is darts echt een wereldwijd fenomeen geworden met spelers van over de hele wereld die strijden. We hebben PDC-wereldkampioenen uit Canada en Nederland gezien, terwijl werpers uit Australië, België, Duitsland en het Aziatische continent tot degenen behoren die echt hun sporen hebben verdiend in deze sport.

Op hun beurt zijn er ook toernooien verspreid: elk jaar gaat de PDC Tour naar Australië en Nieuw-Zeeland, terwijl het vasteland van Europa en Azië ook aan bod komen. Dat Wereldkampioenschap wordt nu vergezeld door evenementen van wereldklasse, waaronder de Premier League, de Grand Prix, het Players Championship en nog veel meer.

Michael Van Gerwen begon 2019 als de dominante kracht in darts, maar de uitdagingen worden groter. We zijn daarom klaar voor nog een paar spannende jaren in de sport die geen tekenen van vertraging vertoont.