25 september: Nationale cv-ketel Testdag.

25 september: Nationale cv-ketel Testdag.

september 24, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Het is buiten nog aangenaam en met de zonnige dagen van afgelopen week zal de temperatuur in huis ook nog comfortabel zijn. Voordat het echt herfst wordt, is het altijd verstandig de cv-ketel te testen. Is de cv-ketel goed onderhouden, dan gaat u er vast van uit dat deze het gewoon doet. Mochten er onverhoopt toch problemen zijn, dan kunt u er maar beter op tijd bij zijn. 25 september is de Nationale cv-ketel Testdag. Zet deze dag de thermostaat alvast even op 25 graden en test voordat de winter begint of uw verwarming nog goed werkt.

Allround technisch dienstverlener Feenstra heeft 25 september uitgeroepen tot de Nationale cv-ketel Testdag en adviseert op deze dag de thermostaat op 25 te zetten. Met de aandacht voor de cv-ketel aan de start van het stookseizoen hoopt Feenstra te voorkomen dat mensen tijdens de wintermaanden in de kou komen te zitten. Op de eerste dag waarop het koud is, hebben installatiebedrijven veelal te maken met topdrukte en kunnen zij niet iedere melding direct verwerken. Door nu te testen, weet u of de verwarming nog goed werkt.

Hoe kunt u testen?

  1. Controleer of minimaal drie radiatoren open staan voor voldoende doorstroming door uw gehele installatie.
  2. Zet de kamerthermostaat op 25 graden.
  3. Laat de thermostaat een half uur op deze temperatuur staan en kijk wat er gebeurt.

Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan mag u ervan uit gaan dat uw cv-installatie in orde is.

Wat kunt u doen wanneer de woning niet warm wordt of de ketel niet aanslaat?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wellicht moet uw cv-ketel bijgevuld of ontlucht worden, zit de stekker niet goed in het stopcontact of staat de hoofdgas- en/of toestelkraan onvoldoende open. Misschien staat de thermostaat lager dan de binnentemperatuur, ook dan slaat de cv-ketel niet aan. Dit kunt u allemaal zelf oplossen.

Eerstehulpbijstoring.nl

Maar u kunt meer. Via de website eerstehulpbijstoring.nl kunt u met het doorlopen van verschillende stappen diverse andere storingen zelf oplossen. Komt u er niet uit, dan wordt het tijd een installateur te bellen en een ervaren vakman naar de storing te laten kijken.

Eerste koude dag geeft veel storingen

“Op de eerste dag waarop het in het najaar fris is, schakelt iedereen na een lange zomerpauze de centrale verwarming weer in en op dat moment komen bij een aantal cv-ketels de storingen aan het licht. Wie al op 25 september de cv-ketel test, heeft nog tijd genoeg om bij eventuele problemen een afspraak met de installateur te maken. Het meedoen aan de Nationale cv-ketel Testdag is dus in het belang van de consument zelf”, aldus Adriaan Pietersma, algemeen directeur van Feenstra.