Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek

Activiteiten tijdens de Nationale Klimaatweek

oktober 16, 2022 0 Door Redactie: Henk van Antwerpen

Tijdens de Nationale Klimaatweek van 28 oktober tot en met 6 november zijn er verschillende duurzame activiteiten in de gemeente Buren. Inwoners uit de gemeente kunnen zich gratis aanmelden via www.buren.nl/klimaatweek. Daar staat ook de volledige activiteitenkalender.

De Nationale Klimaatweek
Veel inwoners, ondernemers en jongeren zijn al goed bezig met duurzaamheid. Maar er moet nog veel gebeuren om de afgesproken CO2-doelen te halen.Daarom doet de gemeente Buren mee met de Nationale Klimaatweek. Samen met Energieloket Rivierenland, WoonWijzerWinkel, Avri, energiecoöperatie eCoBuren, de Energiebank, de Jongerenraad en JongRES organiseert de gemeente activiteiten. Zoals een excursie en een pubquiz, maar ook activiteiten rondom energie besparen.

“Voor veel inwoners en ondernemers zijn de snel stijgende energiekosten een grote zorg. Naast grote stappen als zonnepanelen en warmtepompen, kunnen we ook met kleinere maatregelen een verschil maken. In de Nationale Klimaatweek organiseren we daarom verschillende activiteiten rondom isoleren en energie besparen. Hiermee hopen we mensen te inspireren en ook een zetje te kunnen geven om geld én energie te besparen. We kunnen elkaar ook helpen door tips en ervaringen te delen via #duurzaamburen. Doet u ook mee?”, Martine de Bas, wethouder Duurzaamheid gemeente Buren.

Energie besparen
Op 3 november organiseert eCoBuren de bijeenkomst ‘Besparen op de energiekosten voor ondernemers’. Op vrijdag 4 november rijdt de WoonWijzerWagen door de gemeente. In deze mobiele showroom kunnen inwoners duurzame oplossingen bekijken voor bijvoorbeeld isoleren, warmtepompen en ventileren. Ook is er ruimte om vragen te stellen en zijn de energiecoaches van het Energieloket, eCoBuren en de Energiebank aanwezig. De WoonWijzerWagen staat op 4 november in Beusichem, Buren en Lienden. Op www.buren.nl/klimaatweek leest u op welk tijdstip de wagen bij u in de buurt staat. Op 5 november is de WoonWijzerWinkel in Tiel geopend. Inwoners kunnen zich gratis inschrijven voor een rondleiding of langskomen voor de opendag.

Tegelwippen en een excursie naar Avri
Niet alleen energie besparen, duurzame energie opwekken en aardgasvrij zijn onderdelen van duurzaamheid. Klimaatadaptatie en circulaire economie zijn twee gebieden waar de gemeente ook aandacht aan besteedt. Buren doet dit jaar bijvoorbeeld mee aan het NK Tegelwippen. Tegels eruit, plantjes erin. Op 28 oktober rijdt de tegeltaxi rond om gratis gewipte tegels bij mensen thuis op te halen. Bij tuincentra van Ingen en de Graaf kunnen deelnemers gratis vaste planten afhalen t/m 31 oktober. Op 2 november kunnen inwoners op excursie naar Avri. Daar krijgen ze een rondleiding op het Avri-terrein. Twee vragen staan centraal: Wat gebeurt er met afval nadat Avri het heeft opgehaald? En waarom is afval scheiden belangrijk? Ook laat Avri zien wat zij zelf doet aan duurzaamheid, bijvoorbeeld voor regenwater.

Klimaatpubquiz voor jongeren
Op 3 november is er een klimaatpubquiz voor jongeren: De pubquiz van de toekomst. JongRES en de Jongerenraad hosten deze avond. Deelnemers kunnen zich alleen of in teams aanmelden via www.buren.nl/klimaatweek.