Advies over het kiezen van een vloer

Advies over het kiezen van een vloer

mei 14, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Welke soort vloer?
Om de keuze duidelijker te maken is het fijn overzichtelijk te krijgen welke opties er eigenlijk allemaal zijn in vloerenland. Onderstaand een opsomming om je te helpen dit overzicht te krijgen.

Hoe kies je de juiste vloer?
De sfeer van een nieuw huis of ruimte begint bij de keuze van de juiste vloer. Deze keuze kan best lastig zijn wanneer je nog niet zeker bent over wat je nou precies wilt. In dit artikel neem ik je mee door de diverse keuzes in vloeren waarbij de kleur en materiaalkeuze de grootste rol spelen.

Wat is praktisch?
Bij het kiezen van een nieuwe vloer is het goed jezelf eerst af te vragen, wat is op dit moment praktisch en haalbaar? Heb je jonge kinderen of huisdieren dan is een snel te reinigen vloer een must en vloerbedekking dus meteen uitgesloten. Heb je een grote ruimte te vullen met een beperkt budget, dan is een houten vloer wellicht wat aan de dure kant en is het een slimmere keuze om voor laminaat te gaan. Door deze vragen aan jezelf te stellen zul je zien dat sommige opties al afvallen en je dichter bij de juiste keuze gaat komen.

Laminaat vloeren
Laminaat is er in heel veel verschillende soorten en stijlen. De verschillende soorten laminaat onderscheiden zich in kwaliteit, uiterlijk, dikte en structuur en zijn soms niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Zo is er laminaat met een voelbare structuur waardoor deze aanvoelt als een echte houten vloer, of kun je kiezen uit een laminaat vloer met doorlopend structuur waardoor de plank een natuurgetrouwe uitstraling krijgt. Belangrijk is de dikte van de plank: hoe dikker de plank, hoe duurzamer de vloer is en hoe minder geluid het geeft wanneer je over het laminaat loopt.

Houten vloeren
Een houten vloer is gemaakt van een natuurlijk materiaal dat een mooie warme en luxe uitstraling aan de ruimte geeft. Een houten vloer is een duurzame keuze die jaren meegaat, en na loop van tijd mooier en speelser wordt door de gebruikerssporen. Nadeel kan zijn dat dit een duurdere optie is die goed onderhouden dient te worden.

Tapijt
Tapijt heeft een wat negatief imago als het gaat om hygiƫne, toch zijn laagpolige tapijten goed te reinigen. Tapijt kan een grote rol spelen in het toevoegen van sfeer en warmte in een ruimte. Daarnaast kan het een budgetvriendelijke oplossing zijn waarmee je met een beperkt budget grote ruimtes kan vullen.

PVC vloeren
Een PVC vloer kun je zien als een kunststof vloerbedekking met veel voordelen. Zo is een PVC vloer vochtbestendig wat er voor zorgt dat je een PVC vloer in alle ruimtes van het huis kunt leggen. Je kan een PVC vloer direct op de ondergrond leggen waarmee je kosten van een ondervloer bespaart. Een ander voordeel van deze vloer is dat het contactgeluid verminderd doordat de vloer direct op de ondergrond wordt gelegd. Dit voorkomt weerkaatsingen van bijvoorbeeld het tikken van hakken en rondrennende kinderen op de vloer.

Vloertegels
Tegels zijn er in veel verschillende afmetingen en lenen zich goed voor vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Ze zijn goed schoon te houden en zijn dus ideaal voor ruimtes die vaak gereinigd moeten worden. Nadeel van vloertegels kan zijn dat het een ruimte wat koud laat aanvoelen en het geheel wat kil maakt. Om de vloer dan meer warmte te geven wordt er vaak gewerkt met vloerverwarming.

Benieuwd naar een van deze vloeren of nieuwsgierig naar welke soorten en maten er allemaal zijn? Bekijk hier het hele assortiment vloeren.

Bepaal de sfeer
Tot slot is het belangrijk de keuze van de sfeer te bepalen. Ga je voor een industriƫle look met een donkere muur dan is het kiezen van een donkere vloer een minder geschikte keuze dan wanneer je gaat voor een lichte basis. Bovenstaande vloersoorten zijn er in allerlei kleurstellingen wat de keuze reuze maakt.

Heb je de sfeer bepaald? Dan is raadzaam om voor het maken van de definitieve keuze een bezoek aan de winkel te brengen. Neem hier de tijd om de diverse stalen en kleuren goed van dichtbij te bekijken. Heb je dan nog steeds twijfels? Neem de stalen dan mee naar huis en voeg dit toe aan de rest van je interieurplannen om een weloverwogen beslissing te maken en zeker te weten dat alles straks mooi met elkaar blend.

Dan ben je nu klaar om echt aan de slag te gaan met het kiezen van de juiste vloer. Ben je blij met het eindresultaat? Deel dit dan op Twitter #karwei, dat vinden we leuk om terug te zien!

Bron: Karwei