Appartementseigenaren betalen al jaren dubbel belasting

Appartementseigenaren betalen al jaren dubbel belasting

februari 17, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Appartementseigenaren betalen jarenlang teveel belasting. Gemeentes houden ten onrechte geen rekening met het feit dat het aandeel in het reservefonds van de verkoopwaarde moet worden afgetrokken bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Nederland telt 1,2 miljoen appartementseigenaren.
Kees Oomen van belangenorganisatie VvE Belang “Iedere VvE is verplicht een reservefonds te hebben. Appartementseigenaren betalen over hun aandeel in het reservefonds nu twee keer belasting. Het wordt zowel belast op basis van de onroerendzaakbelasting (WOZ) en in box 3 van de inkomstenbelasting. Dit is een ontoelaatbare dubbele heffing.”


Recentelijk sprak het hof in Den Haag uit dat het reservefonds van appartementseigenaren in mindering moet worden gebracht op de verkoopprijs van appartementen. Dit betekent dat het reservefonds nu ten onrechte twee keer wordt belast. Daarom pleit Oomen ervoor dat het reservefonds niet meer wordt belast in box 3 van de inkomstenbelasting, maar alleen wordt belast in box 1. Oomen stelde dit probleem eerder aan de kaak in een uitzending van Kassa.