Besparen op warmte en elektriciteit met raamdecoratie

Besparen op warmte en elektriciteit met raamdecoratie

juli 1, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Eén van de trends op het gebied van duurzaamheid is om te besparen op warmte en elektriciteit. Naast de hypotheek of huur, is de warmte- en elektriciteitsrekening een hoge vaste last binnen een huishouden.

Daarom een verstandige beslissing om te kijken naar de mogelijkheden om hier op te besparen. Er zijn een aantal manieren om op de warmte- en elektriciteitsrekening te besparen bijvoorbeeld met zonnepanelen of -collectoren. Met raamdecoratie, zoals shutters, lamellen en jaloezieën, kan er ook aanzienlijk bespaard worden op warmte en elektriciteit.

Warmte

De meeste woningen zijn voorzien van dubbel glas en zijn goed geïsoleerd, maar toch gaat er warmte verloren. Hoe meer ramen en groter de ramen zijn des te meer er kans is op warmteverlies. Door juiste raamdecoratie te kiezen, kan het warmteverlies worden tegen gegaan. Kies voor raamdecoratie die de gehele raam volledig bedekken, bijvoorbeeld maatwerk shutters. 

Met volledig op maat gemaakte raamdecoratie heb je geen kieren en beperk je het warmteverlies tot het minimum. Houdt ook rekening met goede ventilatie, zet ventilatieroosters daarom open. Goed ventileren voorkomt vocht, schimmel en te weinig zuurstof in de ruimte. Wanneer er niet goed wordt geventileerd is dat dus slecht voor de gezondheid en portemonnee, omdat er harder gestookt moet worden.

Elektriciteit

Door voor de juiste type raamdecoratie te kiezen kan er naast warmte ook op elektriciteit worden bespaard. De raamdecoratie dient dus over twee eigenschappen te beschikken, het doorlaten van voldoende daglicht en warmteverlies voorkomen. Raamdecoratie die volledig opengezet dienen te worden vallen dus af en zijn niet duurzaam. Aan het begin van dit artikel zijn er al een aantal voorbeelden gegeven die wel voldoen aan de criteria. 

Shutters, lamellen en jaloezieën kan je naar eigen wens op een bepaalde stand open zetten. Ze voorzien de ruimte op die manier van daglicht, waardoor er geen verlichting aangezet hoeft te worden. Per seizoen zal het natuurlijk verschillen op welk moment van de dag je de verlichting aan zal zetten, maar het uitgangspunt blijft om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Met als uiteindelijk doel te besparen op de elektriciteitsrekening en er een duurzame huishouden op na te houden. 

De perfecte raamdecoratie? Lees meer….