Blink deelt gratis leesboeken uit aan 10.000 kinderen

Blink deelt gratis leesboeken uit aan 10.000 kinderen

januari 7, 2021 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Zo’n 10.000 kinderen in het basisonderwijs hebben de afgelopen twee maanden een gratis leesboek ontvangen als onderdeel van ‘Het nieuwe lezen’, het landelijke initiatief van educatieve uitgeverij Blink. Het belangrijkste doel? Lezen op school weer boeiend maken. Meer dan 100 basisscholen doen dit schooljaar mee met een pilot.

Blink streeft ernaar om kinderen veel meer te laten lezen dan ze nu doen. Minimaal een half uur per dag, is het dringende advies. “Want een goede lezer word je pas als je veel leest”, vertelt directeur Jorien Castelein. Als onderdeel van ‘Het nieuwe lezen’ zijn de afgelopen tijd daarom 10.000 boeken uitgedeeld in het basisonderwijs, 5.000 in december, de andere helft deze maand. Blink kan de boeken gratis aanbieden met medewerking van diverse uitgevers, zoals Querido, Leopold, Van Goor, Lemniscaat, Gottmer en De Fontein. “Zij vinden het net zo belangrijk als wij dat kinderen meer gaan lezen”, aldus Castelein.


Scholen enthousiast
Inmiddels is ‘Het nieuwe lezen’ al door 100 scholen omarmd. Zij zijn de afgelopen maanden met de nieuwe leesaanpak op hun basisschool aan de slag gegaan of starten binnenkort. Herbert van Elteren, directeur van RKBS De Horizon in Katwijk, reageert enthousiast: “Normaal gesproken zien leerlingen de bieb als ‘moetje’, maar nu zag ik ze zelfs trots met hun eigen boek onder de arm door de school lopen. Door Blink leeft het lezen in de school veel meer.”


Het is van groot belang dat nog veel meer scholen hun leesonderwijs anders gaan organiseren. De leesprestaties van Nederlandse tieners zijn de afgelopen jaren namelijk onder het Europese gemiddelde gedoken. Bijna een kwart is onvoldoende geletterd. Bovendien is de leesmotivatie onder jongeren bijna nergens zo laag als in Nederland.


5 pijlers van ‘Het nieuwe lezen’
‘Het nieuwe lezen’ werd ruim twee maanden geleden gelanceerd. Het gaat om een baanbrekende nieuwe aanpak van het leesonderwijs voor kinderen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Deze 5 pijlers zijn de basis van ‘Het nieuwe lezen’:

 1. Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
 2. Actief en samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
 3. Een rijke leesomgeving bieden met veel variatie en vrije keuze (ook films, audiobooks en YouTube).
 4. Langer binnen hetzelfde thema lezen, in verbinding met andere vakken.
 5. Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en het grotere geheel voor leerlingen duidelijk is.
  De methodiek is ontwikkeld in samenwerking met ruim 500 leraren, evenzoveel leerlingen en tientallen wetenschappers en andere experts. Een groep van 35 bekende schrijvers zoals Adriaan van Dis, Manon Sikkel, Babs Gons, Splinter Chabot, Tommy Wieringa en Maartje Wortel steunen het initiatief.
 6. Campagne succesvol
  Eind oktober lanceerde Blink een campagne die Nederlanders bewuster moet maken van de ontlezing in ons land en het belang van meer en anders lezen op school om dit tegen te gaan. “De essentie van lezen is dat je geraakt wordt door wat je leest, dat je vragen en beelden in je hoofd krijgt en nieuwsgierig raakt naar meer. Een goede zin brengt dit bij de lezer teweeg. Daarom zijn ‘zinnen’ het uitgangspunt van onze campagne”, zegt Castelein. Mede door de bekendheid en de inzet van ambassadeurs als Kluun, Susan Smit, Jelle Jolles en Margje Woodrow heeft de campagne miljoenen mensen bereikt.

 7. Wegens succes verlengd
  De speciaal door Blink ontwikkelde uitgave ‘Succesverhaal: ontdek Het nieuwe lezen’ met alle belangrijke feiten en inzichten over ‘Het nieuwe lezen’ blijft beschikbaar. Sinds de start van de campagne zijn bijna alle 5.000 exemplaren van de eerste druk verspreid. Om aan de grote vraag te voldoen, komt er een tweede druk. Aanvragen kan via www.hetnieuwelezen.nl.