
Boekenbon maakt een opvallende comeback
maart 15, 2020Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schonk vandaag de eerste nieuwe Boekenbon aan taalambassadeur Jos Niels. Daarmee gaf zij het startschot voor de herlancering van de Boekenbon. In de komende dagen volgen verschillende politici, bestuurders en prominenten in het hele land haar voorbeeld door een Boekenbon te overhandigen aan een persoon of organisatie die deze goed kan gebruiken. Bij de herlancering in boekhandel Paagman in Den Haag werd ook bekendgemaakt dat de Nederlandse Boekenbon B.V. de nieuwe hoofdsponsor is van de Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie (vooral bekend als AKO Literatuurprijs). De prijs gaat vanaf nu de Boekenbon Literatuurprijs heten.
De herlancering komt na een periode van relatieve onzichtbaarheid van de Boekenbon. Anne Schroën, directeur/bestuurder Nederlandse Boekenbon B.V.: ”De afgelopen tijd was de Boekenbon buiten beeld geraakt. Dat is onterecht, want iedereen in Nederland kent de Boekenbon. Met een Boekenbon geef je iemand de keuze uit het brede aanbod van de Nederlandse boekhandel. En als je niet kunt kiezen, krijg je er advies en inspiratie bij van de plaatselijke boekverkoper. De Boekenbon is daarmee een belangrijk instrument voor de Nederlandse boekverkopers.
Naast de bekende en volledig opgefriste Boekenbon hebben vanaf nu meer dan 100 boekhandels een Boekenbon in hun eigen huisstijl. Een eigen bon, maar gewoon inwisselbaar bij elke deelnemende boekhandel in Nederland. De nieuwe Boekenbon is verder verduurzaamd: papier in plaats van plastic.”
Veel boekverkopers in Nederland nodigen in de komende dagen (landelijke of lokale) bestuurders, politici en prominenten uit om een Boekenbon te overhandigen aan iemand die deze goed kan gebruiken, bijvoorbeeld omdat iemand een lees- of taalachterstand heeft. Vandaag en morgen doen onder anderen diverse cultuurwoordvoerders uit de Tweede Kamer dit.
Boekenbon Literatuurprijs
Minister Van Engelshoven onthulde vandaag in Den Haag naam en logo van de Boekenbon Literatuurprijs. Anne Schroën (directeur/bestuurder Nederlandse Boekenbon B.V.) en Winnie Sorgdrager (voorzitter Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie) maakten bekend dat de Boekenbon, na een overgangsjaar in 2020, voor vijf jaren hoofdsponsor wordt van deze belangrijke literaire prijs. De prijs was eerder vooral bekend als de AKO Literatuurprijs. De Nederlandse Boekenbon B.V. wil zich samen met de Nederlandse boekverkopers inzetten om zo veel mogelijk Nederlandse boekenlezers te betrekken bij deze belangrijke erkenning voor Nederlandse en Vlaamse auteurs.
Winnie Sorgdrager: “De Stichting is erg blij met de samenwerking met de Boekenbon en daardoor met de boekverkopers van Nederland. Het gaat ons er allebei om zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot het lezen van boeken. De verbinding met de Boekenbon voelt daarom voor ons heel natuurlijk.”
Oud-winnaars over het belang van de Boekenbon Literatuurprijs
Erwin Mortier, winnaar AKO Literatuurprijs 2009 voor Godenslaap: “Het verheugt me dat de AKO een nieuw thuis heeft gevonden. Mooie, literaire prijzen zijn niet alleen fijn voor wie ze krijgen. Ze brengen boeken onder de aandacht en eren de lezer en het lezen.”
Tommy Wieringa, winnaar BookSpot Literatuurprijs 2018 voor De heilige Rita: “Een mooie prijs, oude prijs in een mooie, nieuwe jas. Wat een voortreffelijk nieuws voor boeken, schrijvers en lezers.”
Over Nederlandse Boekenbon B.V.
De Nederlandse Boekenbon is een non-profit organisatie die diensten verleent aan boekverkopers met het doel om het lezen te bevorderen en de boekverkoop te stimuleren. Dat doen wij al sinds 1934 met de Boekenbon, een waardebon die vooral gebruikt wordt als geschenk. De Boekenbon beschikt met het EGI-certificaat over de hoogste beveiliging als elektronisch geldproduct. De Boekenbon nieuwe stijl wordt verkocht bij ruim 3.000 verkooppunten en kan worden ingewisseld bij de leden van de Koninklijke Boekverkopersbond (ruim 1.000 fysieke en online boekwinkels). Kijk op www.boekenbon.nl.
Over Jaarlijkse Literatuurprijs
De Jaarlijkse Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. Deze jury wordt benoemd door de Stichting. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt sinds 1987 uitgereikt.
Kijk voor meer informatie op www.boekenbonliteratuurprijs.nl of www.jaarlijkseliteratuurprijs.nl.