Hoe herken je dat planten te weinig water hebben

Hoe herken je dat planten te weinig water hebben

april 20, 2022 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Tekenen van onderbewaterende planten: hoe herken je dat planten te weinig water hebben.
Te weinig water is een van de meest voorkomende redenen waarom planten ongezond zijn, verwelken en doodgaan.

Het is niet altijd gemakkelijk, zelfs voor ervaren tuiniers, om goed water te geven. Om de problemen die gepaard gaan met te weinig water te voorkomen of te minimaliseren, moet u de tekenen kennen van planten die te weinig water krijgen.

Risico’s van onderbewaterende planten

Het ultieme risico van te weinig water voor een plant is de dood. Net als dieren hebben planten water nodig om te kunnen functioneren en te kunnen leven. Enkele van de belangrijkste redenen waarom planten water nodig hebben, zijn: Stijfheid behouden en rechtop kunnen blijven Fotosynthese om energie en voedsel te creëren. Voedingsstoffen uit de grond naar de stengel verplaatsen.

Verschillende factoren bepalen hoeveel je nodig hebt om planten water te geven, inclusief het planttype , het klimaat, de bodemgesteldheid, het weer en de locatie.

Het kan wat vallen en opstaan ​​kosten om erachter te komen hoeveel water kamer- of tuinplanten nodig hebben.

Terwijl u de juiste hoeveelheid en frequentie van water geven bepaalt, gebruikt u deze aanwijzingen om te bepalen of u te weinig water geeft:

Verwelking. Dit is het klassieke teken van een onderbewaterde plant. Te weinig water zorgt ervoor dat een plant turgor verliest, de stijfheid in cellen en weefsels. Er zijn enkele ziekten die verwelking kunnen veroorzaken, maar de gemakkelijkste en meest waarschijnlijke verklaring is onder water.

Droge bodem.

Als de grond rond een plant droog is, heeft deze mogelijk meer water nodig. Uitzondering hierop zijn sommige vetplanten, zoals cactussen, die niet veel water nodig hebben omdat ze het zo goed kunnen bewaren. Droge, dode bladpunten. Als een plant te weinig water krijgt, drogen de bladpunten en randen uit en worden ze bruin.

Uiteindelijk zullen hele bladeren bruin worden en afsterven. Langzame groei. Als je een plant chronisch te weinig water geeft, maar hem nog steeds voldoende water geeft om te overleven, zal de groei langzamer gaan dan normaal of verwacht. Nieuwe groei, zoals bladeren, kan klein zijn.

Zichtbare voetafdrukken.

Kijk naar uw voetafdrukken voor een teken dat graszoden niet voldoende water krijgen. Nadat u op het gras bent gestapt, moet het snel terugveren. Als de voetafdrukken enkele minuten zichtbaar blijven, is het gras te droog. Als u vermoedt dat tekenen in uw planten wijzen op onderbewatering, kunt u dit bevestigen door ze water te geven. Ze zouden moeten herleven, en als ze dat niet doen, kan er een ander probleem zijn, zoals een virale infectie of schimmelziekte.