Hoe vaak moet je overdag plassen?

Hoe vaak moet je overdag plassen?

februari 1, 2022 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Leer wat normaal is en wat niet,hoe vaak plassen, gezondheid van de urinewegen, gezondheid
Vraag: Is er een bepaald aantal keren dat een gezond persoon elke dag moet plassen? Moet het elk uur zijn? Elke twee uur? Elke drie uur?


A: Er is niet slechts één antwoord met betrekking tot hoe vaak je moet gaan.

Sommige mensen urineren misschien 10 keer per dag – en dat is prima als het niet hinderlijk is. Anderen kunnen de roep van de natuur slechts vier keer horen binnen een tijdsbestek van 24 uur. Dat is ook prima en verklaarbaar. Idem voor elk cijfer ertussen.

Het is niet ongebruikelijk om dagen met weinig of veel urine te hebben. Het gemiddelde aantal plaspauzes van ‘s morgens tot’ s avonds valt meestal rond de zeven, maar het aantal toiletbezoeken kan sterk variëren op basis van:

Hoeveel je drinkt op een bepaalde dag. Beschouw dit als een geval van volume in, volume uit.
Wat je overdag drinkt. Alcohol en cafeïnehoudende dranken kunnen een diuretisch effect hebben, waardoor je meer moet plassen. (Over het drinken van alcohol gesproken, zoek uit of het idee van “het verbreken van het zegel” een feit of een fictie is.)
Wat voor de ene persoon normaal is met betrekking tot de frequentie van plassen, kan voor iemand anders heel anders zijn. Om te beginnen kan de capaciteit van uw blaas – waarin urine wordt opgeslagen – variëren van 350 ml tot 600 ml (1,5 kopjes tot 2,5 kopjes).

Andere factoren die van invloed zijn op uw verwachte bezoekschema zijn:

Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, ben je meer geneigd om midden in de nacht op te staan ​​om te plassen. Dit kan worden veroorzaakt door een vergroting van de prostaat of een verminderde productie van een hormoon dat helpt de urine te concentreren, zodat u het kunt vasthouden tot u ‘s ochtends wakker wordt.


Zwangerschap. Het vochtgehalte in uw lichaam neemt toe als gevolg van zwangerschap, en die extra vloeistof filtert uiteindelijk uit. Een baby in je buik kan ook op je blaas drukken, waardoor je meer gaat.
Medicijnen. Bepaalde medicijnen, met name voor hoge bloeddruk, zijn diuretica.
Zijn veranderingen in de frequentie van plassen een reden tot bezorgdheid?
Hoewel er geen definitief “normaal” is dat bij alle mensen past als het gaat om plassen, is er waarschijnlijk een voor jou. Drastische veranderingen in uw toiletroutine – of een funky plaskleur of -geur – kunnen een signaal van uw lichaam zijn dat er iets niet in orde is.

Een plotselinge toename van urineren kan worden veroorzaakt door:

Urineweginfecties.
Overactieve blaas.
Abnormale calciumspiegels in uw lichaam (hypercalciëmie of hypocalciëmie).
Suikerziekte.
Nierstenen.
Sikkelcelanemie.
Een uitgesproken afname van het plassen kan een teken zijn van prostaatproblemen of een ureterale obstructie.

Praat met uw zorgverlener als u vragen of zorgen heeft over hoe vaak u plast, vooral als zich een ongewoon en onverklaarbaar patroon ontwikkelt en langer dan een paar dagen aanhoudt.

En als u in het kantoor van uw arts belandt, verwacht dan dat er minstens één van uw dagelijkse toiletstops daar zal plaatsvinden, aangezien u waarschijnlijk wordt gevraagd om een ​​urinemonster af te geven voor analyse.