Hoe we winterse problemen voor zijn

Hoe we winterse problemen voor zijn

september 20, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Voordat de winter echt invalt en de temperaturen nog enigszins aangenaam zijn, is het verstandig de cv-ketel te testen. Allround technisch dienstverlener Feenstra heeft 25 september uitgeroepen tot cv-ketel testdag en adviseert op deze dag de thermostaat op 25 te zetten. Met de aandacht voor de cv-ketel aan de start van het stookseizoen hoopt Feenstra te voorkomen dat mensen tijdens de wintermaanden in de kou komen te zitten.

Eerste koude winterdag geeft veel storingen

Op de eerste dag waarop het koud is, hebben installatiebedrijven veelal te maken met topdrukte. Na een lange zomerpauze schakelt iedereen de centrale verwarming weer in en op dat moment komen bij een aantal cv-ketels de storingen aan het licht. “Wij zetten dan alle zeilen bij, maar kunnen door de drukte niet iedere melding direct verwerken. Daardoor kan het gebeuren dat bewoners soms wat langer zonder verwarming en warm water zitten. Wie al op 25 september de cv-ketel test, heeft nog tijd genoeg om bij eventuele problemen een afspraak met de installateur te maken.”, aldus algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra.

De stappen naar een warm huis

Feenstra adviseert om op de Nationale cv-ketel Test Dag (25 september) een eenvoudige check uit te voeren op de installatie. De test bestaat uit drie eenvoudige stappen:

  1. Draai drie radiatoren (meer mag ook) helemaal open.
  2. Zet de thermostaat handmatig op 25 graden (in ieder geval een aantal graden hoger dan de binnentemperatuur op dat moment is).
  3. Laat de thermostaat minstens een half uur op deze stand staan.

Wordt het goed warm in alle kamers waar de radiator is opengedraaid, dan mag u ervan uit gaan dat uw cv-installatie in orde is. Is dat niet het geval, dan kunnen bewoners gebruikmaken van de speciale storingstool van Feenstra. Als deze geen uitkomst biedt, bel dan uw installateur. Vermoedelijk is het tijd voor een afspraak met een servicemonteur.

Bijvullen en ontluchten

Als een radiator niet goed warm wordt betekent dat gelukkig niet altijd dat er iets kapot is. Wellicht is de waterdruk in de installatie te laag. Dit kunt u zien op de display van de cv. Op de website van Feenstra is een instructiefilmpje te vinden over het bijvullen van het water in de cv-installatie. Een ander veel voorkomend probleem is een radiator die niet voldoende ontlucht is. Borrelende geluiden in de radiator wijzen daar op. Ook voor het ontluchten van de radiator vindt u een instructie op de website van Feenstra.

Vreemde geur

Oudere cv-ketels verspreiden aan het begin van het stookseizoen korte tijd de geur van stof dat warm wordt. Die geur verdwijnt gelukkig weer snel. Duurt het langer, dan is het verstandig een afspraak met het installatiebedrijf te maken.

Meedoen stimuleren

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de huishoudens in Nederland de cv-ketel voorafgaand aan het stookseizoen test. Feenstra wijst erop dat meedoen aan de Nationale cv-ketel Test Dag in het belang is van de consument zelf. Meer informatie over de Nationale cv-ketel Test Dag: www.zetmop25.nl .