IKEA en Nederlandse i-did lanceren collectie van gerecycled textiel

IKEA en Nederlandse i-did lanceren collectie van gerecycled textiel

oktober 29, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Eerste IKEA collectie gerecycled textiel met lokale productie en verkoop.

IKEA lanceert TILLVERKA: een circulaire collectie viltproducten, gemaakt van restanten van Nederlands IKEA textiel. TILLVERKA is de eerste IKEA collectie wereldwijd gemaakt van lokaal textielafval die lokaal is geproduceerd door een sociale onderneming: het Nederlandse i-did, gevestigd in Utrecht en Den Haag. Het resultaat van deze samenwerking is een collectie opvouwbare dozen, kussens, draagtassen en de bekende FRAKTA tas gemaakt van zacht en kleurrijk vilt. De collectie is vanaf maart 2020 verkrijgbaar bij de Nederlandse IKEA winkels. Het eerste prototype van de collectie is momenteel te bewonderen in de stand van IKEA op Dutch Design Week.

Een tweede leven
De TILLVERKA collectie van IKEA en i-did geeft oud textiel een tweede leven én creëert nieuwe banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het verwerken van oud textiel tot vilt is een bekend proces binnen de recycle-industrie; i-did maakt echter design-vilt. De Utrechtse onderneming steunt mensen in Nederland die al langere tijd geen baan hebben. “We bieden werkzoekenden een veilige en warme plek om voor het eerst weer aan het werk te gaan”, aldus Mireille Geijsen, oprichter van i-did.

De samenwerking tussen IKEA en i-did startte in 2016 en resulteerde eerder al in tijdelijke collecties. “We geven in eerste instantie onze eigen textielrestanten een tweede leven. In de nabije toekomst gaan we ook kijken of we textiel van onze klanten kunnen terugnemen om het te recyclen naar viltproducten”, licht Alberic Pater toe, Country Business Development Manager IKEA Nederland.

Ikea NL