Moge de energie met jou zijn!

Moge de energie met jou zijn!

december 19, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Moge de energie met jou zijn: zonnepanelen op een Imperial Battle Station zouden 10x de energiebehoefte van de aarde dekken Zonnepanelen in een sterrenstelsel ‘ver, ver weg’ van ons leveren 218.000 terawattuur aan elektriciteit op

De ruimtestrijd van goed tegen kwaad in een ander sterrenstelsel dan het onze blijft ons fascineren, ook na meer dan veertig jaar bioscoopavonturen. Deze week gaat de nieuwste episode van dit epische ruimtesaga in première. Maar zou dit ruimterijk ook duurzamer kunnen, nu op aarde duurzame energieoplossingen steeds belangrijker zijn? Ruimtestations zoals ISS produceren nu al zelfstandig hun elektriciteit met behulp van zonnepanelen. Essent berekende hoe dat zou uitpakken voor een Imperial Battle Station.

In het eerste deel van deze bekende ruimtesaga heeft het vliegende gevechtsstation een diameter van ongeveer 160 kilometer. Als de zijde van het ruimtestation gebruikt wordt dat het meest naar de zon gericht is, zou het schip een oppervlakte van ongeveer 40.000 km2 hebben dat geschikt is voor zonnepanelen. Uiteraard houden we rekening met ruimte voor onderhouds- en ventilatieschachten en voor afweersystemen.

Berekeningen van onze zonnespecialisten geven dan aan dat hoogwaardige zonnemodules met een montageoppervlak van ongeveer 1,75 m2 elk en een elektrisch vermogen van 171,4 MWp per km2 op dit ruimteschip een totaal vermogen van ongeveer 6,8 terawatt zouden kunnen genereren. Als deze modules 24 uur per dag op de zon gericht zouden staan, kunnen niet minder dan 2,472 miljard huishoudens (met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 2.500 kWh) van stroom worden voorzien.

Maar dat is nog niet alles. In het derde deel van dit epische ruimtesaga overtroffen de keizerlijke ingenieurs zichzelf: ze vergrootten de diameter van hun nieuwe gevechtsstation tot 900 kilometer. Bij verder ongewijzigde omstandigheden kan dit slagschip nu een duizelingwekkende hoeveelheid van 218.000 terawattuur aan elektriciteit opwekken – ongeveer tien keer de energiebehoefte van de aarde!

Onze berekeningen wijzen feilloos uit dat daarmee zelfs ruimtehelden niets in de weg staat om optimaal van zonne-energie te kunnen profiteren. Klein puntje van aandacht nog: de eindbazen van dit ruimteschip moeten dan natuurlijk wel openstaan voor het gebruik van hernieuwbare energie…