Pode creëert uniek gevoel van intimiteit op IMM

Pode creëert uniek gevoel van intimiteit op IMM

januari 13, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Nederlands designmerk toont installatie met inventieve ‘foliewanden’ De stand van Pode is misschien wel de meest intrigerende presentatie van de Internationale Meubelbeurs IMM in Keulen. Een indrukwekkende installatie met ‘wanden’ van speciaal ontwikkelde folie creëert een unieke sfeer met een gevoel van intimiteit. Eenmaal binnen vergeet je de wereld om je heen en kun je in alle rust genieten van de nieuwe modellen die het Nederlandse designmerk toont. Nieuwe samenwerkingen met studio’s uit Nederland (Susanne de Graef) en Spanje (Yonoh) spelen daarin een centrale rol.

De kracht van het snelgroeiende Pode is om telkens op te vallen in het geweld van IMM in Keulen. Met tientallen beurshallen vol meubelen is dat een opgave die Claire en Roderick Vos, de artdirectors van Pode, heel serieus nemen: ‘Eigenwijs design verdient een stand die anders is’, vinden ze. ‘Wij zijn niet het merk voor de zoveelste standaardstand met standaardmeubels. Pode heeft een verhaal. We zijn kleurrijk en presenteren een complete lifestyle. Als artdirectors willen wij dat verhaal vertellen. Door de licht spiegelende werking van de folie voel je je op de stand onbespied en vrij. Dat past bij de sprekende ontwerpen. Dat maakt dit ontwerp tegelijkertijd uitnodigend en intiem.’

Nieuwe samenwerking: Yonoh
Drie nieuwe modellen staan centraal op de Pode stand. Spraakmakend is de compacte fauteuil Cabut van het Spaanse duo Yonoh. Oprichters Clara del Portillo and Alex Selma behoren tot de meest veelbelovende designers van hun generatie. De fauteuil is genoemd naar de grote-hoofden-maskers die gedragen worden tijdens de optochten in Valencia, de thuisbasis van Yonoh. Het design is exemplarisch voor hun ontwerpstijl: krachtige vormen, compact en zonder overdaad. In de hoofdsteun herkennen we het “grote hoofd”, waar Cabut naar is genoemd. Een opvallend detail is de bies, die helemaal doorloopt over de fauteuil. Cabut is leverbaar in alle leer- en stofkleuren van Pode, inclusief de gebreide stretchstoffen van Kvadrat, maar ook in combinaties.

De perfecte bolvorm
Naast Spaanse vormen van Cabut, brengt Pode de Bibo van Roderick Vos. De ontwerper, die al zo veel mooie producten voor de Pode-collectie tekende, beschrijft zijn nieuwste creatie als een moderne interpretatie van de relaxfauteuil: ‘Ik heb heel lang geschaafd aan de perfecte vorm. Feitelijk is de fauteuil opgebouwd uit drie delen, maar samen vormen ze een geheel: een perfecte bolvorm, heel minimalistisch. Aan de achterzijde tenminste, want zodra je de fauteuil omdraait ontdek je de luxueuze zitting, als het ware gebeeldhouwd uit de ronde vorm.’ De draaifauteuil Bibo vertegenwoordigt de fantasierijke kant van de Pode collectie. Kijk maar eens naar de vooruitstekende armen, de zich verlangend uitstrekken en je uitnodigen om te gaan zitten. Door de kleur- en materiaalopties is Bibo in heel veel interieur toepasbaar.

Comfort-statement
Colla van Susanne de Graef werd enkele maanden eerder al in een aantal landen gepresenteerd, als voorhoede van de nieuwe collectie. Meteen sleepte de bankenserie een design-erkenning in de wacht voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). Onverwacht? Welnee! Colla is een statement, vertelt de ontwerpster: ‘Het is een heel comfortabele eyecatcher. Met fijne hoekjes waarin je lekker ontspant met een boek.’ Colla is er als loveseat, bank (2-, 2,5- of 3-zits) en poef. De favoriete uitvoering van de ontwerper? De Colla in stretchstof. Susanne: ‘Het is echt een verrijking voor Colla en zorgt dat het geheel er tegelijkertijd strak uit ziet.’

Aanvulling op experimenten
Tegelijk met Colla presenteerde Pode de staande lamp Osun (Michael Raasch) en de salontafels Rens (Studio Rens). Osun is een subtiele lichtbron met drie ringen die met een dimmer op de gewenste sterkte schijnen. De salontafels Rens zijn vernoemd naar hun ontwerpers (Studio Rens, Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren). De tafelserie komt voort uit de experimenten met lakprocessen die Studio Rens deed in de fabriek van Pode. Het resultaat is een serie expressieve tafels waarbij staal, hout en glas worden gecombineerd, met exclusieve decoratieve lak-effecten. Tijdens IMM presenteert Pode nieuwe uitvoeringen met een volledig houten blad worden uitgevoerd.

De nieuwste modellen van Pode staan vanaf april in de winkels. IMM duurt van 13 tot 19 januari 2020 en Pode is te bezoeken in hal 2.2, stand A002.