Prijzen nieuwbouw koop woningen 10 procent hoger

Prijzen nieuwbouw koop woningen 10 procent hoger

juli 15, 2019 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Net als in de vijf voorgaande kwartalen stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan die van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.Ook in het laatste kwartaal van 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 in vergelijking met een jaar eerder 9 procent duurder, terwijl de prijzen in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 8 procent hoger waren. 

De prijzen van alle verkochte Nederlandse koopwoningen in totaal, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), waren in het eerste kwartaal 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Sinds eind 2013 werden bestaande koopwoningen elk jaar duurder. Voor nieuwbouwkoopwoningen is deze trend een jaar later ingezet. Sinds het vierde kwartaal van 2017 stijgen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen sterker dan die van bestaande koopwoningen.

Aandeel nieuwbouw neemt af

Het aandeel van nieuwbouwkoopwoningen in de totale koopsom van alle verkochte woningen was in het eerste kwartaal ruim 12 procent, een lichte afname ten opzichte van 2018, toen het aandeel van de nieuwbouwkoopwoningen bijna 14 procent was.

Europese Unie

Nederland behoort tot de top 5 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld werden in het eerste kwartaal van 2019 de huizen binnen de Europese Unie jaar-op-jaar 4 procentduurder, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs van alle koopwoningen gezamenlijk in Nederland met 8,2 procent ongeveer twee keer zo hoog was. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer.

Bronnen