Prijzen nieuwbouwwoningen wederom hoger

Prijzen nieuwbouwwoningen wederom hoger

juli 10, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

In het eerste kwartaal van 2020 was de prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 4,8 procent hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Gemiddeld was een koopwoning 6,3 procent duurder dan vorig jaar. Daarmee zijn de huizenprijzen in Nederland opnieuw harder gestegen dan het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stegen in het eerste kwartaal van 2020 met 4,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging ligt lager dan die van het vorige kwartaal, toen was een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 7,4 procent duurder dan een jaar eerder. Na het derde kwartaal van 2016 is de prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen niet zo laag geweest.

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is bekend tot en met het vierde kwartaal van 2019. In het laatste kwartaal van 2019 waren er 7 729 transacties van nieuwbouwwoningen. Dit is 11,7 procent minder dan een jaar eerder. In dezelfde periode waren er juist 5,6 procent meer transacties van bestaande koopwoningen dan een jaar eerder. Bij bestaande koopwoningen is ook in het eerste kwartaal van 2020 een stijging zichtbaar.

Huizenprijzen in Nederland stegen opnieuw harder dan Europees gemiddelde

De prijzen van alle koopwoningen, uitgedrukt in de huizenprijsindex (HPI), stijgen al sinds begin 2014. Voor het grootste gedeelte gaat het om bestaande koopwoningen. In vergelijking met de Europese Unie stegen de huizenprijzen in Nederland het afgelopen jaar sterker. De huizenprijzen in de Europese Unie waren in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 5,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland stegen de huizenprijzen in dezelfde periode met 6,3 procent. Luxemburg kende met 14,0 procent gemiddeld de grootste stijging van de huizenprijzen. Jaar op jaar bezien daalde de huizenprijs alleen in Hongarije.

In de cijfers over het eerste kwartaal van 2020 zijn invloeden van het coronavirus nog niet of nauwelijks zichtbaar.

Bronnen