Rustelozebenensyndroom Symptomen

Rustelozebenensyndroom Symptomen

februari 4, 2022 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Rustelozebenensyndroom (RLS) is een aandoening die een onbeheersbare drang veroorzaakt om uw benen te bewegen, meestal vanwege een ongemakkelijk gevoel. Het gebeurt meestal in de avond- of nachtelijke uren wanneer u zit of ligt. Bewegen verzacht het onaangename gevoel tijdelijk.

Het rustelozebenensyndroom, ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, kan op elke leeftijd beginnen en verergert over het algemeen naarmate u ouder wordt. Het kan de slaap verstoren, wat de dagelijkse activiteiten verstoort.

Eenvoudige zelfzorgstappen en veranderingen in levensstijl kunnen de symptomen helpen verlichten. Medicijnen helpen ook veel mensen met RLS.

Symptomen
Het belangrijkste symptoom is een drang om de benen te bewegen. Gemeenschappelijke begeleidende kenmerken van RLS zijn onder meer:

Sensaties die beginnen na rust. Het gevoel begint meestal nadat u langere tijd heeft gelegen of gezeten, zoals in een auto, vliegtuig of bioscoop.
Opluchting met beweging. Het gevoel van RLS vermindert bij beweging, zoals strekken, je benen wiebelen, ijsberen of lopen.
Verergering van de symptomen in de avond. Symptomen treden vooral ‘s nachts op.
Nachtelijke beentrekkingen. RLS kan in verband worden gebracht met een andere, meer algemene aandoening die periodieke slaapbewegingen van de ledematen wordt genoemd en die ervoor zorgt dat uw benen trillen en schoppen, mogelijk de hele nacht, terwijl u slaapt.
Mensen beschrijven RLS-symptomen doorgaans als abnormale, onaangename sensaties in hun benen of voeten. Ze komen meestal aan beide zijden van het lichaam voor. Minder vaak beïnvloeden de sensaties de armen.

De sensaties, die over het algemeen in het ledemaat voorkomen in plaats van op de huid, worden beschreven als:

Kruipen
Sluipen
Trekken
Kloppen
Pijnlijk
jeuk
Elektrisch
Soms zijn de sensaties moeilijk uit te leggen. Mensen met RLS beschrijven de aandoening meestal niet als spierkramp of gevoelloosheid. Ze beschrijven echter consequent de wens om hun benen te bewegen.

Het komt vaak voor dat de symptomen in ernst fluctueren. Soms verdwijnen de symptomen voor een bepaalde tijd en komen dan terug.

Wanneer naar een dokter gaan?
Sommige mensen met RLS zoeken nooit medische hulp omdat ze bang zijn dat ze niet serieus worden genomen. Maar RLS kan uw slaap verstoren en slaperigheid overdag veroorzaken en uw kwaliteit van leven beïnvloeden. Praat met uw arts als u denkt dat u RLS heeft.


Oorzaken
Vaak is er geen bekende oorzaak voor RLS. Onderzoekers vermoeden dat de aandoening kan worden veroorzaakt door een onbalans van de chemische stof dopamine in de hersenen, die berichten verzendt om de spierbeweging te beheersen.

Erfelijkheid
Soms komt RLS in families voor, vooral als de aandoening begint vóór de leeftijd van 40. Onderzoekers hebben locaties op de chromosomen geïdentificeerd waar genen voor RLS aanwezig kunnen zijn.

Zwangerschap
Zwangerschap of hormonale veranderingen kunnen de tekenen en symptomen van RLS tijdelijk verergeren. Sommige vrouwen krijgen RLS voor het eerst tijdens de zwangerschap, vooral tijdens hun laatste trimester. De symptomen verdwijnen echter meestal na de bevalling.

Risicofactoren
RLS kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, zelfs tijdens de kindertijd. De aandoening komt vaker voor bij het ouder worden en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

RLS is meestal niet gerelateerd aan een ernstig onderliggend medisch probleem. Het gaat echter soms gepaard met andere aandoeningen, zoals:

Perifere neuropathie. Deze beschadiging van de zenuwen in je handen en voeten is soms te wijten aan chronische ziekten zoals diabetes en alcoholisme.
Ijzertekort. Zelfs zonder bloedarmoede kan ijzertekort RLS veroorzaken of verergeren. Als u in het verleden bloedingen uit uw maag of darmen heeft gehad, hevige menstruaties heeft gehad of herhaaldelijk bloed heeft gegeven, heeft u mogelijk een ijzertekort.
Nierfalen. Als u nierfalen heeft, kunt u ook een ijzertekort hebben, vaak met bloedarmoede. Als de nieren niet goed werken, kan de ijzervoorraad in uw bloed afnemen. Deze en andere veranderingen in de lichaamschemie kunnen RLS veroorzaken of verergeren.
Ruggenmergaandoeningen. Laesies op het ruggenmerg als gevolg van schade of letsel zijn in verband gebracht met RLS. Het hebben van anesthesie van het ruggenmerg, zoals een ruggengraatblok, verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van RLS.
complicaties
Hoewel RLS niet leidt tot andere ernstige aandoeningen, kunnen de symptomen variëren van nauwelijks hinderlijk tot invaliderend. Veel mensen met RLS vinden het moeilijk om in slaap te vallen of door te slapen.

Ernstige RLS kan een duidelijke verslechtering van de levenskwaliteit veroorzaken en kan leiden tot depressie. Slapeloosheid kan leiden tot overmatige slaperigheid overdag, maar RLS kan dutten verstoren.