Tips voor het verven van een muur

Tips voor het verven van een muur

mei 14, 2020 Uit Door Redactie: Henk van Antwerpen

Je muur verven? GAMMA helpt je graag een handje. Je kunt hier lezen over de verschillende verfsoorten, uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt en ontdekken welke voorbereidingen je moet treffen voor de muur die jij wilt verven.

Tip!
Wist je dat de 36 meest populaire kleuren verf bij GAMMA verkrijgbaar zijn in een testblikje van 100 ml?

Soorten muurverf
Er bestaan verschillende soorten muurverf. Iedere verfsoort geeft weer een ander effect op je muur. Wil je iets anders dan een witte muur? Gebruik dan een van onderstaande verfsoorten. Als je op de links klikt, kun je meer te weten komen over iedere verfsoort:

Metallic muurverf
Krijtverf
Schoolbordverf
soorten muurverf
Hoeveel verf heb ik nodig?
Je kunt op een heel simpele manier berekenen hoeveel verf je ongeveer nodig zult hebben.

Meet de breedte en hoogte van de muren met een meetlint. Vermenigvuldig de breedte en de hoogte met elkaar om de oppervlakte van de muur te berekenen.
Bereken op dezelfde manier de oppervlakte van je ramen en deuren. Trek deze van het totaal aantal vierkant meters van je muren af.


Bepaal hoeveel lagen je wilt aanbrengen. Vermenigvuldig het oppervlak wat je bij stap 2 hebt berekend met dit aantal lagen. Breng minstens twee lagen aan.
Deel het totaal aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfpot staat. Of vraag bij je verfspecialist in de bouwmarkt hoeveel vierkante meter je kunt schilderen per liter met de verfsoort die je wilt gebruiken voor jouw verfklus.


Tip!
Koop liever te veel in dan te weinig. Wist je dat je ongeopende verfpotten binnen dertig dagen kunt retourneren op vertoon van de aankoopbon? Dit geldt alleen niet voor verf die je speciaal in een bepaalde kleur hebt laten mengen.

Muren voorbereiden
Voor je kunt beginnen met schilderen, moet je eerst weten met wat voor soort muur je te maken hebt. Is de muur al een keer geverfd, heb je te maken met een ruwe muur of is deze volledig nieuw?

nieuwe muur voorbereiden
Nieuwe muur
Nieuwe muren zijn vaak stoffig. Een nieuwe muur moet je daarom eerst stofvrij maken. Repareer eventuele beschadigingen met een vulmiddel. Omdat nieuwe muren veel verf opzuigen, behandel je deze eerst met voorstrijk. Dit zorgt voor een betere hechting en dekking van de verf.

voorbereiden gladde muur
Bestaande gladde muur
Reinig de muur eerst grondig met verfreiniger. Repareer vervolgens eventuele beschadigingen. Strijk de gerepareerde plekken voor met een geschikte voorstrijk om kleur- en glansverschillen in het eindresultaat te voorkomen. Werk de muur vervolgens af met de door jou gekozen muurverf.

muur glad maken
Ruwe muur
Heb je te maken met een ruwe muur? Als je deze wilt afwerken met behang of latex muurverf, dan moet je de muur zo glad mogelijk maken. Dit doe je met muurglad, waarmee je snel en effectief structuurverf, glasvezelbehang en grove beschadigingen kunt wegwerken.

Voorstrijk: gebruiken of niet?
Weet je niet zeker of de muur moet behandelen met voorstrijk? Dit kun je heel gemakkelijk testen. Druppel een beetje water op de muur. Verdwijnt dit water snel? Dan heb je een zuigende muur. Voorstrijk zorgt ervoor dat de zuigende werking van de muur wordt opgeheven. Hierdoor hecht en dekt de muurverf beter, waardoor je minder muurverf nodig hebt. Wanneer je voorstrijk precies overschilderbaar is, hangt af van de voorstrijk die je hebt gebruikt. Raadpleeg daarom altijd de verpakking.

Je kunt voorstrijk voor muurverf toepassen op:

  • Steen en beton
  • Spack (spuitwerk)
  • Pleister- en stucwerk
  • Gipsplaten- en boardplaten
  • Nieuwbouwmuren

Bekijk het assortiment voorstrijk
Meer tips voor muur verven
Roer voor gebruik
Voor een egale kleur en glansgraad is het belangrijk om verf voor gebruik goed door te roeren met een roerhoutje of verfmixer.


Herken bedorven muurverf
Verf op waterbasis kan bevriezen en daardoor bedorven raken. Je kunt dit herkennen aan een rotte lucht en een korrelige substantie. Bedorven verf kun je het beste inleveren bij de milieustraat voor klein chemisch afval in jouw gemeente.

Voorkom aanzetten
Gebruik voor latex muurverf acrylkwasten en acrylrollers. Breng voldoende laagdikte aan en verdeel deze goed. Strijk niet te lang met je kwast of roller in dezelfde laag of richting.

Voorkom overlapping
Overlap ontstaat als een deel dat je net hebt geschilderd al begint te drogen voordat je het volgende deel gaat schilderen. Probeer daarom niet te grote delen in één keer te behandelen, maar schilder ‘nat in nat’: creëer overlap als de vorige aangebrachte verf nog nat is.

Bron: Gamma